Местоположение

Местоположение

България, разположена в югоизточната част на Европа и в източната част на Балканския полуостров, винаги е била земя на много древни цивилизации и велики народи, които са се стремяли да оставят следи в бурната си история – бронзови и железни копия и стрели, останки от каменни постройки, издълбани послания в скалите и върху каменните колонади или пък ръчно написани съобщения върху пергамент и кожа към бъдещите поколения.

В продължение на векове, пътищата, които пресичат територията на днешна Република България, са връзка между Европа, Азия и Африка. Четири европейски главни трасета, които свързват Западна и Северна Европа с източните и южните части на континента, се пресичат точно тук.

Пловдив – един кръстопът на култури. Градът е разположен на двата бряга на река Марица и неговото уникално местоположение на горе описания древен кръстопът е допринесъл за силното културно и политическо влияние на източните и западните цивилизации. Въпреки това градът е получил своя собствена изключителна културна идентичност. Пловдив е по-стар от най-старите градове по света като Рим, Атина, Картаген или Константинопол и е почти съвременник на древна Троя. Градът е построен върху руините на други древни градове и има своя култура, която се е развивала от наследството на много предходни култури и цивилизации. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което често е наричан „Градът под тепетата“.

Пловдив е административен център на област Пловдив, община Пловдив, община Марица, община Родопи и се явява най-голямото икономическо ядро на Южния централен район в България. Населението на Пловдив се изчислява на около 350 000 души, което представлява около 4,6% от населението на България.В Пловдив се провеждат Международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, телевизионният фестивал „Залтната ракла” . Античният театър, римският одеон, агората (римският форум), римският стадион, късноантична сграда „Ейрене”, малката базилика и други забележителности с културно-историческо значение са реставрирани и отворени за посетители от цял свят.

Пловдив е градът от България, избран за Европейска столица на културата за 2019 година.